DOOR ARNOLD BURLAGE
UPDATE – Koning Willem-Alexander staat op het punt te worden omgeschoold van de huidige Fokker 70 naar de Boeing 737. De zogenaamde type rating gaat al op korte termijn plaatsvinden. Zo hebben meerdere bronnen binnen de KLM aan Aviationwatch bevestigd.
Het is daarmee vrijwel zeker dat het verouderde Fokker regeringstoestel met de registratie PH KBX, wordt vervangen door een toestel van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing. Al enige tijd wordt over die vervanging besproken, een besluit daarover is tot dusver niet bekend gemaakt.
KLM is momenteel ook bezig de Fokker 70 en 100 toestellen te vervangen door de Zuidamerikaanse Embraer. Vliegen is een passie van de Koning die hij heeft meegekregen van zijn grootvader Prins Bernhard. Willem-Alexander is een ervaren vliegenier, die met regelmaat plaatsneemt achter de stuurknuppel van de KBX.
Het feit dat de Koning niet omschoolt van de Fokker 70 naar de Embraer, is een teken dat de keuze voor het nieuwe regeringstoestel vrijwel vastligt: De Boeing 737 heeft de beste papieren. De Rijksvoorlichtingsdienst stelt weliswaar dat de keuze voor het nieuwe regeringstoestel losstaat van de omscholing van de Koning. Het is echter onwaarschijnlijk dat het staatshoofd twee keer in korte tijd een dure en intensieve type rating aangaat.
Daarbij komt ook dat het onderhoud van het betrouwbare Amerikaanse toestel, waaruit ook een groot deel van de Europa vloot van de KLM bestaat, in eigen huis kan plaatsvinden.
Een nieuw regeringstoestel wordt vermoedelijk weer staatseigendom. Een mogelijkheid is ook dat dat het vliegtuig op huurbasis van KLM in gebruik wordt genomen.
De keuze voor een Boeing is niet de goedkoopste optie. Een vliegtuig van het type Boeing 737 -700 waarop waarschijnlijk de keuze is gevallen – KLM vliegt er ook mee – staat in de catalogus voor 78,3 miljoen dollar, zo’n 70 miljoen euro. Een Embraer 190 als alternatief kost minder dan de helft.
De Boeing 737, die plaats biedt aan 110-149 passagiers, afhankelijk van de indeling, is meer dan de Fokker 70 geschikt voor langere vluchten – zij het met tussenlandingen – en kan met een groter gezelschap worden ingezet voor staatsbezoeken met alle gevolg of grotere handelsmissies.
Het staatshoofd is een geroutineerd vlieger, die al jarenlang met grote regelmaat zitting neemt achter de stuurknuppel van de Fokker 70. Zijn passie voor de luchtvaart heeft hij meegekregen van zijn grootvader Prins Bernhard, ook een fervent vlieger.