SCHIPHOL- Martinair zet 37 piloten op straat. De directie van de maatschappij heeft dat tegenover luchtvaartjournalist Yteke de Jong van De Telegraaf bevestigd. Het ontslag komt ondanks de opdracht van de rechtbank, vorige week, om alles te doen om gedwongen ontslagen te voorkomen. Directeur Marcel de Nooijer van de vrachtdochter van KLM zei dat voor de 37 ontslag wordt aangevraagd bij uitkeringsinstantie UWV. De piloten konden weg met een vertrekregeling, maar dan moesten zij instemmen met een cao, waarbij de achterblijvers minimaal 16% salaris in moesten leveren. Dat wilden de 152 vliegers niet. Dat Martinair de vertrekregeling koppelde aan een salarisverlaging noemt de Martinair-directeur tegenover de krant logisch. „Per 1 juli hebben we minder inkomsten doordat we nog maar drie vrachtvliegtuigen in de vaart hebben.” Het besluit om de vrachtvloot nog verder af te slanken wordt in de internationale luchtvaartwereld niet begrepen, onder meer niet omdat Martinair Cargo operationeel goed presteerde in de afgelopen jaren.
Vakbond VNV steunde een alternatief groeiplan van de ondernemingsraad, maar dat werd afgewezen door de directie. Dat de piloten worden ontslagen staat in schril contrast met een eerdere toezegging van toenmalig vrachtbaas Erik Varwijk dat alle boventallige piloten een plaats zouden krijgen in de KLM-groep. „Hieraan is nooit actief meegewerkt door de VNV en KLM”, zeggen woedende Martinair-piloten tegen de Telegraaf. „Dit betekent dat zeer ervaren gezagvoerders, instructeurs, examinators en copiloten worden ontslagen. Een totale vernietiging van arbeidskapitaal en know how.”
VNV president Steven Verhagen reageerde geïrriteerd op het nieuws over het piloten ontslag..
“Wij betreuren het ten zeerste dat de MP vliegers deze ultieme poging van de VNV en Martinair niet aangegrepen hebben om gedwongen ontslag te voorkomen. Zij alleen hadden de sleutel in handen en ze zijn voor dit scenario heel nadrukkelijk gewaarschuwd in oa een open brief, die ik heb gestuurd”
Lees verder bij De Telegraaf