SCHIPHOL.- XCOR Aerospace, het ruimtevaartbedrijf waarmee playboy ondernemer Michiel Mol twee jaar geleden zijn SXC liet fuseren, heeft een derde van zijn circa 60 werknemers ontslagen, meldt ruimtevaartsite SpaceNews. Het bedrijf laat de ontwikkeling van een herbruikbare raket even zitten en legt zich toe op het bouwen van een motor, in opdracht van een belangrijke klant: de partij achter de Vulcan raket. Mol was al eind maart teruggetreden als bestuurder maar is nog wel als aandeelhouder aan XCOR verbonden.
Al vanaf het begin bestonden twijfels rond het ruimtevaartproject, dat met veel bombarie werd aangekondigd, maar waarvan de kaartjes al wel zijn verkocht, ondermeer aan de KLM. De inmiddels 85 jarige Martin Schroeder, grondlegger van Martinair werd als eerste passagier gelanceerd. Ook Erica Terpstra kreeg een eerste ruimtereis toegezegd om publiciteit te trekken.
XCOR biedt reizigers voor $ 150.000 per persoon de kans om 100 kilometer de ruimte in te vliegen. Het heeft daarvoor een speciaal Lynx MkII-toestel ontwikkeld, dat horizontaal stijgt en landt. Na anderhalf uur keert de Lynx weer terug op aarde. XCOR heeft, volgens het Financieel Dagblad ruim 300 vliegtickets verkocht. Of de “gelukkigen” hun geld kunnen terugkrijgen is niet bekend.
XCOR wilde de eerste honderd mensen aanvankelijk al vanaf 2015 de ruimte in sturen vanaf Hato Airport op Curaçao. Technische vertragingen gooiden echter roet in het eten. Het bedrijf geeft daarom nu prioriteit aan de ontwikkeling van een nieuwe versie van de raketmotor die op waterstof loopt. ‘Wij hebben een efficiëntieslag moeten maken om voorrang te geven aan de motor. Dat is de grote revolutionaire technologieverandering en de kern van ons bedrijf’, zegt Droste in het FD.
Grootaandeelhouder van het bedrijf is de Nederlandse ondernemer Michiel Mol, de oprichter van softwarebedrijf Lost Boys en het Nederlands Formule 1-team Spyker F1. Mol fuseerde in 2014 zijn ruimtetoerismebedrijf Space Expedition Corporation (SXC) met XCOR, dat gevestigd is in Californië.